Wie ben ik?

Floor Willemsen-3

Mei 2024

Hoi! Mijn ouders hebben mij Flora genoemd met roepnaam Floor. Alsof ze wisten dat ik de wereld rond wilde reizen. In het buitenland stel ik mij voor als Flora en ik luister naar beide namen.

In mijn pubertijd heb ik een bipolaire stoornis met gevoeligheid voor psychose ontwikkeld, waar ik in 2010 op 34 jarige leeftijd een diagnose van kreeg. Ik heb zo’n 15 jaar behoorlijk van mijn pad af geleefd. Niet wetende wat mijn hersenen met mijn gemoedstoestand uitspookte. En zo voelt het wel wanneer ik dreig te ontsporen, alsof mijn hersenen een geintje met me uithalen.

Sinds mijn diagnose in 2010 ben ik zo goed als stabiel. Het duurde zeker 4 jaar stabiel zijn voordat ik voor het eerst het gevoel kreeg dicht bij mijzelf te zijn. En nu wanneer ik dreig uit te glijden voelt het alsof ik van mijzelf verwijderd raak. En ik wil mijzelf niet meer kwijtraken. Nooit meer een psychose en zo stabiel mogelijk zijn dat is mijn doel nummer één in mijn leven.

Het boek ‘Flora – Blijk ik het gekkie te zijn’ heeft mij persoonlijk geholpen in mijn trauma verwerking van de eerste psychose. Met het opschrijven van de gebeurtenissen en het uiteindelijk uitgeven van het boek ben ik op een plek beland waar ik alle schaamte voor mijn aandoening voorbij ben. Er mag wat mij betreft openlijker over gesproken worden. Leven met een aandoening zoals deze en het moeten verbergen maakt het niet beter.

Na het uitgeven van mijn boek heb ik voor het eerst in 14 jaar een manische episode meegemaakt. Dit heeft tot gevolg dat ik volledig ben gestopt met het drinken van alcohol. Het was een waarschuwing die ik moest leren, wat ik eigenlijk veel eerder had moeten doen. In mijn boek heb ik het over de laatste stap, echter had ik die nog niet genomen. Dus eigenlijk is het alweer achterhaald. Ik hoop dat het tot een tweede druk mag komen en dan zal ik dit zeker aanpassen!

Door het stoppen met alcohol en het stoppen van mijn baan, omdat de papierfabriek waar ik werkte gesloten is, kwam alles in mijn leven op losse schroeven te staan. Het moest zo zijn, want het geeft mij de gelegenheid mijn leven opnieuw in te richten. Iets dat ik vaker heb gedaan, alleen nog nooit zo weloverwogen als nu. Het starten van een eigen onderneming, verhuizen naar Oudewater, stoppen met de relatie en vriendenkring waar ieder weekend zuipen een gegeven is. Het leid mij tot een gezondere levensstijl waar ik veel plezier aan beleef.

Op dit moment volg ik een opleiding tot ervaringsdeskundige, ik hoop dit in te kunnen zetten om mensen met aandoeningen zoals die van mij te kunnen helpen. Lezingen geven, persoonlijke begeleidingen en een voorbeeld te zijn. Ik ben stabiel en gelukkig, ondanks veel factoren die me makkelijk onderuit kunnen halen. Slik geen medicatie, behalve mijn persoonlijke medicijn: GOED SLAPEN. En deze is gratis! Dat werkt voor mij goed, ik neem het dat ook erg serieus.

Helaas leven we in een maatschappij waar slaap een ondergeschoven kindje is. Dat zou ik graag zien veranderen. Het boek SLAAP heeft alles wat ik eigenlijk al wist over hoe belangrijk slaap is voor ons mensen bevestigd. Het is geschreven door hersenwetenschapper en slaapexpert Matthew Walker, die al 20 jaar onderzoek doet naar slaap. Ik zou het iedereen adviseren om te lezen. Als we zouden leven naar wat Matthew beschrijft wat goed voor ons is, zouden we in een veel mooiere samenleving leven. Minder auto-ongelukken, minder ziekte, meer compassie en vriendelijkheid, het heeft zoveel invloed op ons mensen.

Ik zeg: goed gaan en slaap lekker! Wie weet tot ziens, groetjes Floor